G Suite naar Office 365 mail migratie stappenplan

27-02-2020

Deze beschrijving is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen bij de migratie van mijn eigen mail van G Suite naar Office 365 Business Essentials.

Wellicht zie je door de bomen het bos niet meer vanwege alle verschillende mogelijkheden bij Microsoft maar de enige twee mogelijke opties zijn in feite Office 365 Business Essentials of Office 365 Business Premium aangezien alleen deze de Exchange service bevatten die nodig is om je mail te hosten.

Verder ga ik er in deze beschrijving van uit dat er enige kennis aanwezig is omtrent het maken van wijzigingen op DNS niveau. Deze kennis heb je direct nodig bij de aanvraag van Office 365 maar ook bij de definitieve switch op het laatst. De aanvraag en de uiteindelijke overgang laat ik voor nu buiten beschouwing.

Nadat ik een account voor Office 365 had aangemaakt ben ik in de mail migratie gedoken. Er zijn diverse betaalde programma’s die het voor je kunnen doen maar Microsoft heeft zijn ook een migratie tool in huis. Uiteindelijk bestond voor mij de mailmigratie uit drie belangrijke stappen:

 1. Geef de gebruikers binnen G Suite de mogelijkheid om ‘Toegang door minder veilige apps’ aan te zetten.
  – Dit doe je via https://admin.google.com/
  – Kies beveiliging
  – Kies algemene instellingen
  – Scroll omlaag naar ‘Minder goed beveiligde apps’
  – Zet het bolletje bij ‘Gebruikers toestaan hun toegang tot minder goed beveiligde apps te beheren’ (kan 24 uur duren)
 2. Zet als gebruiker de ‘Toegang door minder veilige apps’ aan
  – Ga naar gmail.com
  – Klik op je foto rechtsboven -> je Google account beheren
  – Klik op beveiliging (links)
  – Scroll omlaag naar ‘Toegang door minder veilige apps’ en zit dit aan. Deze optie is alleen zichtbaar als ‘Authenticatie in twee stappen’ uit staat (anders deze dus ook uitzetten)!
 3. Breng de mailmigratie op gang vanuit Office 365
  – Ga naar https://admin.microsoft.com/
  – Klik links op ‘Alles weergeven’
  – Klik (onder ‘Beheercentrums’) op Exchange
  – Ga naar ‘geadresseerden’
  – Klik op migratie (rechter tab)
  – Klik op de drie bolletjes en kies voor ‘Migratie eindpunten’
  – Voeg die van Google toe: imap.gmail.com, Poort 993, SSL, Geen vinkje bij ‘Niet-vertrouwde certificaten accepteren’, Maximumaantal gelijktijdige migratie: zelf bepalen (ik had 20), Maximumaantal gelijktijdige incrementele synchronisaties: zelf bepalen (ik had 10)
  – Klik vervolgens links op het plusje en kies voor ‘Migreren naar Exchange Online’.
  – Ik heb gekozen voor ‘IMAP-migratie (alle Exchange-versies of andere e-mailsystemen)’ in plaats van de aanwezige ‘G Suite-migratie (Gmail)’. Puur omdat ik dit in een YouTube filmpje gezien had maar wellicht werkt de andere optie ook.
  – In de volgende stap dien je een .csv bestand te uploaden met de gebruikersgegevens (in mijn geval slechts één). Een voorbeeld Excel bestand kun je hier downloaden. Houdt er rekening mee dat je dit bestand exporteert naar een .csv bestand waarbij de waarden via een komma gescheiden dienen te zijn (geen puntkomma!) anders werkt het niet. Heb je, net als ik, slechts één bestand? Dan kun je ook deze .csv downloaden en via een texteditor aanpassen.
  – Hierna zijn het nog een paar simpele stappen en kun je de migratie starten. Houdt er rekening mee dat de migratie flink wat uren in beslag kan nemen. Je kunt de status uiteraard ook in dit scherm zien.

Als de migratie succesvol is beëindigd kun je de DNS om gaan zetten. Ik zou in een mailprogramma zowel de G Suite mail als de Office 365 mail toevoegen om op deze manier de eventuele laatste mail tijdens de DNS omzetting handmatig over te kunnen zetten.

Specialisme

HTML5, CSS3, PHP, MySQL, JavaScript & Jquery, React, Responsive Design, SEO (zoekmachine optimalisatie), Social Media Marketing, webrichtlijnen

CMS / E-commerce

WordPress, TYPO3, Joomla, ProcessWire, Prestashop, WooCommerce, OpenCart, Virtuemart, osCommerce

Frameworks

Laravel, CakePHP, Extbase & Fluid (TYPO3), Twitter Bootstrap, Foundation Framework

Contact

Paulusland 9
1679GV Midwoud
(gemeente Medemblik)

E-mail: info@bartsalle.nl
Tel. : 06-43126237
KvK: 34252794

© 2022 Bart Sallé