Ik wil een webwinkel starten. Prestashop of WooCommerce?

1-02-2021

Een vraag die ik zeer geregeld krijg is welke Open Source software het meest geschikt is voor een webwinkel. Zowel Prestashop als WooCommerce zijn prima systemen maar hebben, zoals elke software, hun specifieke voor- en nadelen.

WooCommerce

Als WordPress liefhebber heb ik diverse WooCommerce webshops opgeleverd en sommige zijn erg succesvol geworden. WordPress, van oorsprong een blogplatform, is een fijn systeem om mee te werken en blinkt uit in de uitbreidingsmogelijkheden. Er zijn enorm veel templates en plugins verkrijgbaar. Zo is WooCommerce al jaren DE webshop plugin van WordPress en terecht want de software zit gewoon goed in elkaar en is door de jaren heen alleen maar beter geworden. Ook WooCommerce is door de diverse hooks en filters gemakkelijk uit te breiden en volledig naar eigen hand te zetten. De kracht van een WordPress/WooCommerce webshop zit hem dus met name in de enorme hoeveelheid beschikbare plugins en het gemak waarin je moeilijke uitdagingen kunt oplossen. De combinatie met pagebuilders zoals Elementor is een enorme troef en zorgt ervoor dat het opzetten van een webshop ook veel toegankelijker is geworden voor niet-programmeurs. Toch ligt daar ook gelijk de zwakte maar daarover later meer.

Meertaligheid

WooCommerce is in de basis niet meertalig maar door het gebruik van een plugin zoals WPML en de WooCommerce Multilingual plugin kun je een WooCommerce webshop meertalig maken. Vroeger werkte WPML, zeker met grotere webshops, enorm vertragend door de grote hoeveelheid extra database queries die uitgevoerd moesten worden. Dat is gelukkig de laatste jaren enorm verbeterd.

Koppelbaarheid

WooCommerce heeft een REST API dus is prima koppelbaar met andere systemen (zoals bijvoorbeeld een boekhoudpakket). Daarnaast ben ik tevens een groot fan van de WP All Import plugin waarmee je in een handomdraai diverse feeds kunt maken (CSV en XML). Let wel dat je daarvoor ook de aparte WooCommerce Add-On nodig hebt.

Prestashop

Ik werk al sinds het prille begin met Prestashop en heb de allereerste Prestashop webwinkels in Nederland gebouwd. Daarnaast heb ik ook diverse technische Prestashop boeken gereviewed voor Packt Publishing en zul je mijn naam dus ook in onderstaande boeken terug vinden.

Prestashop is 100% webshop software en daar zit een groot verschil met WordPress/WooCommerce. WordPress is een Content Management Systeem (CMS) dat je kunt uitbreiden tot een webshop door middel van de WooCommerce plugin. Bij Prestashop draait echter het hele systeem om het verkopen van artikelen. Verder heeft ook Prestashop een grote community en is er tevens een enorm arsenaal aan modules verkrijgbaar waarmee je jouw shop nog meer kunt finetunen.

Het aanpassen van een Prestashop webwinkel is zeer goed te doen en er is uitgebreide documentatie op de website van Prestashop terug te vinden. Wel heb je hier echt wat technische kennis voor nodig en zul je niet ontkomen aan het schrijven van code waardoor een Prestashop webwinkel vaak wat duurder uitvalt dan een WooCommerce webwinkel.

Meertaligheid

Prestashop is in de basis meertalig dus je kunt door een aantal instellingen te wijzigen alle producten en content in meerdere talen aanbieden. In de backend blijft alles overzichtelijk voor de eindgebruiker.

Koppelbaarheid

Ook Prestashop heeft een API en is daardoor prima met andere systemen te koppelen.

Conclusie

Wat vind ik dan persoonlijk de beste oplossing voor een webshop? Het antwoord is dat dit er van af hangt van wat voor type shop je nodig hebt en welk budget er is.

Vaak wordt genoemd dat WooCommerce niet geschikt zou zijn voor grote webshops. Dit is echt onzin en er zijn tal van voorbeelden van succesvolle grote WooCommerce webshops. Je kunt prima een grote webshop bouwen op basis van WooCommerce, mits deze goed wordt opgezet en daar gaat het juist regelmatig mis. Omdat WordPress/WooCommerce ook zeer toegankelijk is voor niet-techneuten schuilt hier ook gelijk het gevaar. Er zijn inmiddels veel internet bedrijfjes die dit soort shops bouwen, zonder of met zeer beperkte technische kennis. Webshops worden geregeld volgestouwd met overbodige plugins om snel problemen op te lossen waardoor ze traag worden en een WordPress backend compleet onoverzichtelijk wordt voor de eindgebruiker. Kijk daarom uit bij het kiezen van de juiste partij voor het bouwen van jouw webshop.

Op het gebied van meertaligheid ben ik tevens minder een voorstander van WooCommerce, zeker als het om veel producten gaat. Dat is bij Prestashop veel beter geregeld en het beheer van meertalige producten is voor een eindgebruiker ook veel gemakkelijker.

SEO

Op het gebied van zoekmachine optimalisatie (SEO) vind ik beide software pakketten prima. Voor WordPress is de populaire Yoast SEO plugin beschikbaar en voor Prestashop zijn ook diverse SEO modules verkrijgbaar waarbij ik sowieso de Pretty URL module adviseer. Dit omdat Prestashop standaard in de url’s automatisch gegenereerde ID’s van producten, categorieën, fabrikanten en andere pagina’s plaatst.

Multistore

Wil je meerdere webshops vanuit één backend beheren? Dit kan bij zowel Prestashop als WooCommerce, al is het bij Prestashop beter geregeld en werkt het al out of the box. Voor WooCommerce dien je een plugin als WooCommerce Multistore aan te schaffen.

En Magento dan?

Magento werd vaak genoemd als het Open Source systeem voor (grote) webwinkels. Met name op het gebied van koppelbaarheid en schaalbaarheid kwam Magento jaren lang als winnaar uit de bus. Ik ben echter geen voorstander van Magento. De eerdere voordelen van Magento zijn inmiddels allang geëvenaard door zowel Prestashop als WooCommerce. Daarnaast is Magento een enorm zwaar systeem dus je hebt een sterke webserver nodig (shared hosting kun je vaak al vergeten) om een Magento shop goed tot zijn recht te laten komen. Ook op technisch vlak is Magento zeer gecompliceerd en slecht updatebaar bij major releases. Houdt er dus rekening mee dat een Magento shop al snel in de kosten gaat lopen. Wellicht valt de aanschaf nog mee maar de bijkomende kosten voor hosting en onderhoud zijn aanzienlijk hoger dan bij de concurrenten. Als je, om welke reden dan ook, geen goed gevoel hebt bij zowel WooCommerce als Prestashop zou ik eerder nog OpenCart aanraden. OpenCart is in een aantal opzichten vergelijkbaar met Prestashop, al is Prestashop een meer volwassen systeem.

Nog steeds vragen?

Heb je na het lezen van dit artikel nog steeds vragen of hulp nodig bij het bouwen van een webshop? Schroom niet om contact op te nemen. Ik help je graag verder!

Specialisme

HTML5, CSS3, PHP, MySQL, JavaScript & Jquery, React, Responsive Design, SEO (zoekmachine optimalisatie), Social Media Marketing, webrichtlijnen

CMS / E-commerce

WordPress, TYPO3, Joomla, ProcessWire, Prestashop, WooCommerce, OpenCart, Virtuemart, osCommerce

Frameworks

Laravel, CakePHP, Extbase & Fluid (TYPO3), Twitter Bootstrap, Foundation Framework

Contact

Paulusland 9
1679GV Midwoud
(gemeente Medemblik)

E-mail: info@bartsalle.nl
Tel. : 06-43126237
KvK: 34252794

© 2022 Bart Sallé